Jah, nagu iga (või peaaegi iga) naine armastan ka mina köögis tegutsemist. Kuna eriliselt hästi õnnestuvad mul just kulinaariatooted, siis keskendungi pigem oma tugevustele, ning siit ongi Sul võimalus lugeda täpsemalt minu hetkel huviorbiidis olevate söökide kohta. Üritan leida ka midagi ekstra juurde ning võimalusel on toodud lugemiseks ka huvitavad faktid vastava toidu kohta.
CRUMBLE - on traditsiooniline Briti roog, kus murekatte all on erinevad puuviljad, marjad ja köögiviljad. Saab teha nii magusa, kui ka soolase variandina olenevalt kasutatud toiduainetest. Magus Crumble koosneb pehmeks aurutatud marjadest, köögi - ja puuviljadest, mis on kaetud võist, jahust ja suhkrust koosneva murekattega. Soolane Crumble koosneb tavaliselt köögiviljadest, lihast, millele annab maitset kaste ning on kaetud pealt muretaignaga, kus suhkru asemel on juust. Ahjus küpsetatakse teda kuni kate on pealt kuldpruuniks muutunud. Magusat varianti võib süüa kas koos vahukoore või vaniljejäätisega.
Populaarsemad viljad magusa Crumble valmistamiseks on: õunad, rabarber, ploomid, virsikud, mustsõstrad, jõhvikad. Muretaignasse võib lisada veel erinevaid pähkleid ning helbeid (nt. röstitud kaerahelbed, mandlid). Ka kes soovib ekstragavantsemat maitset, võib proovida lisada natuke hapupiima puuviljasegule. Katte peale võib puistada ka pruuni suhkrut, mis ahjus karamellistub.
Muide, roa tekkepõhjuseks peetakse Teist Maailmasõda, kui jahu, võid ja suhkrut anti ainult jaopärast ning koogi tegemine oli tõeline luksus. Nii tulid leidlikud perenaised lagedale Crumblega, mis peale suurepärase maitse on ka väga lihtne teha.
Kõrvitsa õuna Crumble*
Populaarsemad viljad magusa Crumble valmistamiseks on: õunad, rabarber, ploomid, virsikud, mustsõstrad, jõhvikad. Muretaignasse võib lisada veel erinevaid pähkleid ning helbeid (nt. röstitud kaerahelbed, mandlid). Ka kes soovib ekstragavantsemat maitset, võib proovida lisada natuke hapupiima puuviljasegule. Katte peale võib puistada ka pruuni suhkrut, mis ahjus karamellistub.
Muide, roa tekkepõhjuseks peetakse Teist Maailmasõda, kui jahu, võid ja suhkrut anti ainult jaopärast ning koogi tegemine oli tõeline luksus. Nii tulid leidlikud perenaised lagedale Crumblega, mis peale suurepärase maitse on ka väga lihtne teha.
Kõrvitsa õuna Crumble*
![]() |
Crumble |
Koostis:
2 sl Võid
600g Kõrvits (tükeldatud)
500g Õuna või pirni (tükeldatud)
1 dl Lauasuhkur
1 sl Sidrunimahl
1 tl Kaneel (jahvatatud)
1 dl Rosinaid
Puru:
1.5 dl Jahu
0.5 tl Küpsetuspulbrit
0.25 tl Soodat
1 dl Fariinsuhkrut
75 g Võid
Valmistuseg: 60- ... minutit.
Küpseta ühes suuremas või mitmes väiksemas vormis ja serveeri vahukoore või pehme vanillijäätisega. (Mina eelistan vahukoort.)
- Pane kastrulisse või, kõrvitsa- ja õunakuubikud, suhkur, sidrunimahl, kaneel ja rosinad.
- Hauta kaane all tasasel tulel 15 minutit, kuni kõrvits on pehme.
- Sega kausis jahu, küpsetuspulber, sooda ja fariinsuhkur.
- Lisa külm või ja sega kiirelt purutaoliseks massiks.
- Vala kõrvitsasegu väiksematesse või ühte suuremasse võitatud ahjuvormi.
- Pudista peale puru ja raputa üle fariinsuhkruga.
- Küpseta 190-kraadises ahjus väiksemaid vorme 30 minutit ja suuremat 45 minutit.
- Jahuta veidi ja serveeri vahukoorega.